21 lipca 2012

Czekoladowa chmurka.


Ciasto czekoladowo-czekoladowe. Z delikatną pianką/ musem, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Deser wykwintny, przychylający nieba i zaskakujący prostotą przygotowania.
Dla urozmaicenia czekoladowego smaku, na wierzch ciasta można wyłożyć maliny, migdały lub inne dodatki według upodobania kucharza.

Ciasto zdecydowanie należy do ulubionych, a fakt, że jego wykonanie zajmuje około godziny, tylko zachęca do pieczenia. Polecam jednak położyć na piankę owoce - bez nich ciasto może okazać się za słodkie. Ciekawym pomysłem będzie też przełożenie warstw malinowym musem lub konfiturą. Nada się praktycznie wszystko, co przełamie słodycz czekolady, a w tym wypieku jej niemało!


Składniki na ciasto:

• 150g masła
• 150g gorzkiej czekolady
• 5 jajek
• łyżka kakao
• 175g cukru pudru

Składniki na piankę:

• 100g masła
• 100g gorzkiej czekolady
• 3 jajka
• 2 łyżeczki kakao
• 110g cukru pudru
• 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 80ml gorącej wody

Przygotowanie ciasta:

1. W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. Ostudzić.
2. Zmiksować żółtka z kakao i dodać do ostudzonej czekolady.
3. Ubić białka na sztywną pianę i w porcjach dodawać cukier puder. Białka powinny być gęste i błyszczące. Dodać je do czekolady i delikatnie, ale energicznie wymieszać.
4. Masę wylać na wysmarowaną wcześniej tłuszczem tortownicę i piec 20-25min w temp. 180ºC.
5. Upieczone ciasto ostudzić. Po wyjęciu z piekarnika powinno ono opaść, tworząc wgłębienie na środku, które można delikatnie powiększyć dłońmi, aby pianka nie wylała się poza jego brzegi.

Przygotowanie pianki:

1. W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. Ostudzić.
2. Zmiksować żółtka z kakao i dodać do ostudzonej czekolady.
3. Ubić białka na sztywną pianę i w porcjach dodawać cukier puder oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
4. Masę dodać do ostudzonej czekolady i delikatnie, ale energicznie wymieszać, aby piana nie opadła.
5. Wylać piankę na środek ciasta. (Można udekorować ją owocami…)
6. Przykryć formę folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej całą noc).


Smacznego!





2 komentarze: