10 lipca 2012

Babeczki bananowe.


Babeczki z wyczuwalną nutą banana. Miękkie, delikatne i pachnące pokusą. Niesamowicie szybkie w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Do dekoracji wybrałam orzechowy krem do tortów, który w połączeniu ze świeżymi owocami, zdał egzamin celująco.
Z bananowego ciasta można również upiec wspaniałą babkę.

Składniki:


•½ szklanki oleju
•szklanka cukru
•2 jajka
•4 dojrzałe banany
•2 szklanki mąki
•½ łyżeczki proszku do pieczenia
•łyżeczka sody
•3 łyżki mleka
•(orzechy / migdały – według upodobania)

Przygotowanie:

1.Utrzeć cukier z olejem, dodać jajka.
2.Wkroić banany i miksować do uzyskania gęstej i jednolitej masy.
3.Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać.
4.Wylać ciasto do foremek na ¾ ich wysokości.
5.Piec 20-25 min w temp. 180ºC – aż ciasto nie będzie przywierać do patyczka/ widelca.

Krem do tortów przygotować według instrukcji na opakowaniu, dodając jedynie łyżkę lub dwie, żelatyny spożywczej rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody.

Smacznego!


P.S. Z pozostałego kremu i owoców przygotowałam lekki deser. Na dnie znajdują się pokruszone ciastka, przykryte są owocami przełożonymi kremem orzechowym. Wyszło pysznie!






1 komentarz: