6 listopada 2015

Czekoladowe ciasteczka brownie z orzechami

Nie ma nic lepszego od tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady.
Prawda?
A gdyby tak podciągnąć jej smak delikatną słodyczą orzechów włoskich? Albo gruboziarnistą solą? A wszystko to, w kształcie małego ciastka, które kusi swoim miękkim, czekoladowym wnętrzem.
Jeśli tak, jak ja jesteście wielbicielami czekolady, zakochacie się w tym przepisie. Ciastka są idealne. Mocno czekoladowe, ale nie za słodkie - w końcu to gorzka czekolada! Nie są suche, tylko jak każde brownie ich środek pozostaje miękki i rozpływa się w ustach. To po prostu ciastka grzechu warte!
A szybkość ich przygotowania sprawia, że są naprawdę dużą pokusą.

Oryginalny przepis przedstawiła Cupcake Jemma.
Ja zmodyfikowałam go, używając zamiast soli, orzechów włoskich. Myślę, że następnym razem spróbuję trochę skórki pomarańczowej, która cudownie komponuje się z czekoladą. A kiedyś może nawet skuszę się na banany?

Składniki:


  • 120g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 4 duże jajka
  • 270g brązowego cukru
  • sól gruboziarnista / orzechy 





 
Przygotowanie:
  1.  Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
  3. Jaja ubijamy z cukrem. Kiedy potroją swoją objętość (ok. 5-7min intensywnego ubijania), dodajemy stopniowo ostudzoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
  4. Do masy czekoladowej dodajemy suche składniki - dokładnie mieszamy.
  5. Gotowe ciasto wkładamy na ok. 30min do lodówki - będzie wdzięczniejsze w nakładaniu.
  6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (koniecznie!), nakładamy po łyżce ciasta, delikatnie rozgniatając. Posypujemy szczyptą soli lub układamy orzechy.
  7. Pieczemy przez 8-10min w temp. 180ºC - wierzch ciastek ma pozostać wilgotny.
Żeby ciastka łatwo dały się zdjąć z blachy, należy dać im trochę "ochłonąć". Odejdą wtedy bez żadnego problemu ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz