14 czerwca 2015

Kawowo-czekoladowe muffiny


A gdyby tak urozmaicić smak czekolady odrobiną kawy?
Kawa i czekolada to jak wiadomo wyjątkowo zgrany duet. Smaki te świetnie się uzupełniają. Ciasto na babeczki to trochę zmodyfikowany przepis na czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady.
Do dekoracji użyłam kawowego kremu maślanego, a ponieważ jest on dość ciężki, można można przełamać go świeżymi owocami (truskawki sprawdziły się świetnie!). A żeby dodać dekoracji odrobinę wytworności - krem polałam kawowym lukrem.
Całość wyszła dość słodka pomimo niemałej ilości kawy, którą dodałam do każdego z elementów. Dlatego proponuję zubożyć nieco ciasto o ilość cukru.

Składniki
Ciasto:
• 300g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 160g cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
20g ciemnego kakako
• 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 100g czekolady deserowej
• 250ml mleka 3,2%
• 125g roztopionego masła
• 2 jajka

Maślany krem czekoladowy:
1,5 kostki masła
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 3 białka jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżka kawy mielonej

Kawowy lukier:
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
• 1 łyżka gorącej wody
• 3-4 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:
Ciasto
1. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na puszystą masę. Dodać roztopione masło.
2. Kakao wymieszać z  przesianą mąką, kawą, sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z ubitymi jajkami. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej (dość gęstej) masy.
3. Do ciasta dodać posiekaną drobno czekoladę i wymieszać.
4. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut w temperaturze 195-200ºC.
5. Muffinki odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem
1. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody.
W kąpieli wodnej podgrzać białka z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Należy jednak uważać, aby białka się nie ścięły! Pomaga częste mieszanie oraz podgrzewanie kąpieli na małym ogniu.
2. Ubijać mieszaninę białek i cukru mikserem (stopniowo zwiększając obroty), aż powstanie gęsta, biała piana.
3. Do piany dodawać partiami masło i ubijać na niskich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną i zmieloną, dobrze wymieszać.
* Przed dekorowaniem muffinek warto wstawić krem na chwilę do lodówki, łatwiej zachowa nadany mu przez końcówkę wzorek :)

Lukier
1. Rozpuścić kawę w łyżce gorącej wody.
2. Dodawać partiami cukier puder do uzyskania lejącej konsystencji.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz