5 maja 2015

Czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady




Istne czekoladowe szaleństwo! 
Ciasto na muffinki jest wręcz idealne. Miękkie i mokre w środku, lekko chrupiące na zewnątrz. Przygotowuje się je bardzo szybko (w takim też tempie babeczki znikają z lodówki). W ich przygotowaniu warto pamiętać o solidnym ubiciu jajek, wtedy ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste.

Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki kucharskiej "Cukiernia Lidla, Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego".


Składniki (około 20 standardowych muffinek):

• 300g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 160g cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 40g ciemnego kakako
• 100g czekolady deserowej
• 250ml mleka 3,2%
• 125g roztopionego masła
• 2 jajka

Przygotowanie:

1. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na puszystą masę. Dodać roztopione masło.
2. Kakao wymieszać z  przesianą mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z ubitymi jajkami. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej (dość gęstej) masy.
3. Do ciasta dodać posiekaną drobno czekoladę i wymieszać.
4. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut w temperaturze 195-200ºC.



Do udekorowania muffinek użyłam gotowego kremu, który wystarczyło wymieszać z ubitą śmietanką 30% oraz małymi piankami marshmallow.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz