Domowe burgery to bardzo szybki pomysł na obiad. I do tego wyjątkowo smaczny!
Zaskakującym było, że własnoręcznie uklepane mięsko w bułce smakowało zdecydowanie lepiej niż to, którego kosztowałam w różnych budkach.
Jedyne czego brakowało w mojej wersji burgera, to dużej, razowej bułki. Niestety nie zdążyłam zrobić rozeznania w pobliskich piekarniach i kupiłam bułki w markecie. Nie były najgorsze, jednak po podpieczeniu w piekarniku zrobiły się niesamowicie suche i zbyt chrupkie. Kruszyły się, co utrudniało jedzenie.
Na szczęście burgery były przepyszne, co widać na zdjęciach.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 1 żółtko
- ząbek czosnku
- pęczek świeżej bazylii
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie)
- olej
- 4 duże bułki (pszenne lub razowe)
- 4 plastry sera (lub więcej!)
- dodatki według uznania
Przygotowanie:
- Do mięsa dodaj żółtko, posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
- Wymieszaj wszystko dokładnie i uformuj z mięsa cztery kule.
- Do piekarnika rozgrzanego do ok. 150⁰C włóż rozkrojone bułki.
- Na rozgrzany olej wyłóż mięsne kule i rozpłaszcz je łopatką. Smaż około 2min z każdej strony.
- Kiedy mięso będzie gotowe, wyciągnij z piekarnika bułki, "udekoruj" je dodatkami i mięsem. Ser najlepiej jest położyć na mięsie - szybciej się roztopi.
- Włóż burgery jeszcze na chwilę do piekarnika. Kiedy ser będzie roztopiony, burgery są gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz