5 marca 2015

Domowe burgery.



Domowe burgery to bardzo szybki pomysł na obiad. I do tego wyjątkowo smaczny!

Zaskakującym było, że własnoręcznie uklepane mięsko w bułce smakowało zdecydowanie lepiej niż to, którego kosztowałam w różnych budkach.

Jedyne czego brakowało w mojej wersji burgera, to dużej, razowej bułki. Niestety nie zdążyłam zrobić rozeznania w pobliskich piekarniach i kupiłam bułki w markecie. Nie były najgorsze, jednak po podpieczeniu w piekarniku zrobiły się niesamowicie suche i zbyt chrupkie. Kruszyły się, co utrudniało jedzenie.

Na szczęście burgery były przepyszne, co widać na zdjęciach.



Składniki:
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 1 żółtko
  • ząbek czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie)
  • olej
  • 4 duże bułki (pszenne lub razowe)
  • 4 plastry sera (lub więcej!)
  •   dodatki według uznania



Przygotowanie: 
  1. Do mięsa dodaj żółtko, posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
  2. Wymieszaj wszystko dokładnie i uformuj z mięsa cztery kule.
  3. Do piekarnika rozgrzanego do ok. 150⁰C włóż rozkrojone bułki.
  4.  Na rozgrzany olej wyłóż mięsne kule i rozpłaszcz je łopatką. Smaż około 2min z każdej strony.
  5. Kiedy mięso będzie gotowe, wyciągnij z piekarnika bułki, "udekoruj" je dodatkami i mięsem. Ser najlepiej jest położyć na mięsie - szybciej się roztopi.
  6. Włóż burgery jeszcze na chwilę do piekarnika. Kiedy ser będzie roztopiony, burgery są gotowe.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz