26 lutego 2015

Onion rings.

 Chrupiące krążki cebulowe to bardzo szybki pomysł na smaczną, imprezową przekąskę. Znikają w zastraszającym tempie! Świetnie komponują się z sosem pomidorowym lub tzatziki.
Do przygotowania krążków najlepiej użyć dużej cebuli, która łatwo się rozwarstwi i bez trudu da się obtoczyć w cieście.  Świetnym pomysłem jest też dodanie do ciasta ziół prowansalskich lub oregano, czy odrobinę chilli. Przyprawy złamią słodycz smażonej cebuli.


 
Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 1¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • bułka tarta (ilość według potrzeby)
  • sól
  • zioła prowansalskie/ chili (opcjonalnie) 




Przygotowanie:
  1. Pociąć cebulę w grube plastry, rozdzielić. 
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ziół wymieszać. 
  3. Do mieszanki dodać jajko i szklankę mleka, roztrzepać, aby powstało gęste ciasto.
  4. Krążki cebuli obtoczyć w cieście, potem w bułce tartej.
  5. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju.
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz