Do przygotowania krążków najlepiej użyć dużej cebuli, która łatwo się rozwarstwi i bez trudu da się obtoczyć w cieście. Świetnym pomysłem jest też dodanie do ciasta ziół prowansalskich lub oregano, czy odrobinę chilli. Przyprawy złamią słodycz smażonej cebuli.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1¼ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- bułka tarta (ilość według potrzeby)
- sól
- zioła prowansalskie/ chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Pociąć cebulę w grube plastry, rozdzielić.
- Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ziół wymieszać.
- Do mieszanki dodać jajko i szklankę mleka, roztrzepać, aby powstało gęste ciasto.
- Krążki cebuli obtoczyć w cieście, potem w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz