Składniki:
- 4 małe piersi z kurczaka (~600g)
- pęczek świeżej bazylii/ rozmarynu
- 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej / prosciutto
- sok z połowy cytryny
- pieprz, sól
- szczypta chili (opcjonalnie)
- 400g makaronu typu wstążki
- 60g parmezanu lub innego twardego, wyrazistego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 100ml śmietany 30%
- Pierś kurczaka naciąć tak, aby powstała kieszonka. Przyprawić dokładnie kurczaka pieprzem i solą (ja dodałam też szczyptę chili). Do kieszonki włożyć gałązkę bazylii. Pierś owinąć plastrem szynki i skropić sokiem z cytryny.
- Podsmażyć mięso na średnim ogniu przez około 2min z każdej strony. Piec 20-25min pod przykryciem w temp. 160⁰C.
- Makaron ugotować al dente.
- Wymieszać czosnek (starty), żółtka, śmietankę i starty drobno ser. Doprawić solą i pieprzem.
- Wlać sos do gorącego makaronu - zrobi się bardzo kremowy.
Mam takie pytanie :) gdzie zakupiłaś szynkę? w Biedronce? bo ostatnio rozglądałam się w biedronce i niestety nie było już :(
OdpowiedzUsuńW Lidlu, tam zawsze jest "na stanie" :) i to kilka rodzajów.
Usuń