31 grudnia 2014

Sylwestrowe tulipanki z ciasta francuskiego

Szybka i pyszna przystawka, którą można dowolnie modyfikować. Świetnie sprawdza się również jako drugie śniadanie.
Tulipanki wyglądają zjawiskowo, a ich przygotowanie nie pochłania dużo czasu.


Składniki:
• jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego
• ulubione dodatki - ja użyłam: podwędzanego boczku, cebuli, marchewki, pieczarek, papryki, ostrej pasty chilli, sera oraz oregano
• jajko
• olej/ oliwa do nasmarowania formy do muffinek


Przygotowanie:

1. Nasmaruj formę do muffinek olejem lub oliwą.
2. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty nieco większe od średnicy zagłębień w formie.
3. Wyłóż ciastem formę, lekko zaginając ciasto.
4. Wypełnij tulipanki wybranymi składnikami (startymi na tarce lub pokrojonymi na małą kosteczkę), posyp startym serem i nasmaruj jajkiem.
5. Piecz według wskazówek na opakowaniu ciasta.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz