8 grudnia 2013

Winny placek


Świetny, prosty i smaczny placek, który pachnie leśnymi owocami i winem. Kwaśny smak owoców wyjątkowo dobrze komponuje się ze słodką, jogurtową masą, a winna galaretka nadaje wszystkiemu odrobinę wykwintności.

Składniki na biszkopt:
• 2 jajka
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 1/2 szklanki cukru
• 1/4 szklanki mąki

Składniki na masę jogurtową:

• 600ml jogurtu naturalnego (waniliowy też będzie dobrze współgrał)
• 1/2 szklanki ciemnego cukru
• 3 lub 4 łyżki żelatyny, rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody

Składniki na winną galaretkę:
• 600g mrożonych owoców leśnych (malin lub innych)
• 3 opakowania galaretki wiśniowej (2 jeśli chcemy bardziej czuć wino)
• 1l czerwonego, wytrawnego wina


Przygotowanie:
BISZKOPT

1. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, aż będą bardzo puszyste.
2. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i pianę, mieszając wszystko energicznie, ale delikatnie łyżką.
3. Wyłożyć na blachę nasmarowaną delikatnie tłuszczem i posypaną bułką tartą.
4. Piec ok. 20min w temperaturze 180⁰C - biszkopt powinien się zarumienić. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

MASA
1. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie - bardzo dokładnie rozmieszać wszystkie grudki.
2. Wymieszać jogurt z cukrem.
3. Wlać żelatynę do jogurtu i dobrze wymieszać (jeśli pojawią się grudki - postawić miskę z jogurtem na garnku z gotującą się wodą i rozmieszać do rozpuszczenia).
4. Zimną masę przelać na biszkopt.

GALARETKA
1. Zagotować wino.
2. Dodać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.
3. Tężejącą galaretkę wylać na placek i wstawić do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!

Inspirację do pieczenia zaczerpnęłam z Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz