29 listopada 2013

Zapiekanka pieczarkowa.


Tym razem na słono. Szybka zapiekanka makaronowa z pieczarkami.
Pachnąca i sycąca!

Składniki:
• 500g obranych pieczarek
• 500g piersi z kurczaka
• duże opakowanie śmietany 18%
• 2 duże cebule
• ząbek czosnku
• 250g makaronu (ja wybrałam penne)
• starty ser do posypania
• zioła prowansalskie, chili

Przygotowanie:
1. Pokroić w paski i podsmażyć, lekko przyprawionego solą i pieprzem kurczaka. Wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia.
2. Poddusić na patelni pieczarki i rozłożyć równomiernie na kurczaku.
3. Ugotować makaron. Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wymieszać z odcedzonym makaronem, dodać drobno posiekany ząbek czosnku oraz śmietanę. Doprawić ziołami prowansalskimi i odrobiną chili. Wszystko przełożyć na kurczaka z pieczarkami i posypać startym serem.
4. Zapiekać ok. 20-25min w rozgrzanym do 180⁰C piekarniku (aż ser się przyrumieni).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz