29 października 2013

Bananowo-czekoladowe brownies.


Pysznie czekoladowe, miękkie i wilgotne ciastka zauroczą każdego łasucha. Znikają niepostrzeżenie ze stołu, zostawiając w ustach błogi smak gorzkiej czekolady i migdałów. Szybkie i łatwe przygotowanie jest ich dodatkową zaletą.

Składniki:
• 3/4 szklanki mąki
• 1/4 szklanki ciemnego kakao
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 200g gorzkiej czekolady
• 3/4 kostki masła
• 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
• szklanka grubo posiekanych migdałów lub ulubionych orzechów
• 3 jajka
• 2 dojrzałe, jędrne banany

Przygotowanie:

1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski. Jajka (razem z żółtkiem) ubić na puszystą pianę. Ugnieść banany.
2. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, masło i cukier. Zostawić do przestygnięcia. Dodać orzechy, jajka i banany. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać.
3. Gotowe ciasto wylać na posmarowaną wcześniej tłuszczem blachę. Piec 25 - 35min w temperaturze 160⁰C, aż wierzch ciasta stanie się błyszczący. Wyjąć z piekarnika, kiedy ciasto ostygnie pokroić na kwadraciki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz