20 września 2013

Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutą śliwki.


Ciasto czekoladowe wcale nie musi być niesamowicie słodkie. Przekonałam się o tym, piekąc je właśnie z tego przepisu. Orzechy i wędzone śliwki sprawiają, że wypiek ten ma charakterystyczny, lekko dymny posmak. Jednak w niczym nie przeszkadza to wielbicielom czekolady, na znalezienie składnika, który bezsprzecznie dominuje. Jest nim oczywiście gorzka czekolada!
Niesamowitą przyjemność przyrządzania tego ciasta, daje przygotowanie śliwek, które najpierw gotuje się w odrobinie wody, by potem dodać trochę alkoholu i podpalić.

Składniki na ciasto:
• 2/3 szklanki dobrze posiekanych orzechów (lub migdałów)
• 1/4 szklanki mąki
• szczypta soli
• 12 suszonych śliwek (jeśli są wyjątkowo duże, można je pokroić)
• 1/4 szklanki wody
• 1/4 szklanki whisky
• 200g czekolady deserowej
• 100g masła
• 3 duże jaja
• 2/3 szklanki cukru

Składniki na polewę:

• 50g cukru pudru
• 50g masła
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie ciasta:

1. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać delikatnie mąką. Na dno wyłożyć papier do pieczenia.
2. Śliwki zagotować (1/4 szklanki wody) i poczekać aż woda wyparuje. Dolać alkohol i podpalić. Kiedy płomień sam zgaśnie, przełożyć śliwki do ostygnięcia (najlepiej przygotować je dzień wcześniej, wtedy będą miały głębszy smak).
3. Czekoladę z masłem i (opcjonalnie) trzema łyżkami wody, rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Utrzeć żółtka z cukrem, powinny być białe i sztywne.
5. Powoli dodać żółtka do czekolady i dobrze wymieszać.
6. Wymieszać razem mąkę, orzechy. Dodać szczyptę soli. Mieszaninę dodać do masy z czekoladą. Dodać śliwki bez płynu.
7. Z białek ubić sztywną pianę i powoli, partiami dodawać do czekolady. Całość delikatnie, ale dobrze wymieszać i wylać na przygotowaną wcześniej formę.
8. Piec w temp. 190⁰C przez 28-32 minuty. Ciasto powinno odchodzić od boków formy i być mokre w środku.
9. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Kiedy będzie całkowicie zimne, można udekorować je polewą.

Przygotowanie polewy:
1. Wszystkie składniki włożyć do garnka. Podgrzewać na średnim ogniu - nie gotować. Dobrze wymieszać.
2. Gotową polewę wylać na ciasto.
Jeśli chcemy, by polewa była mniej płynna, wystarczy dodać mniej masła.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz