23 lutego 2013

Ciągutki czekoladowe.



Szybkie, proste, a przede wszystkim smaczne i sycące. Przepis na około 40 sztuk – wszystko zależy jak pokroimy gotowe ciasteczka.

Składniki:

•3 1/3 szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•¼ łyżeczki soli
•½ pokrojonego na kawałki masła
•125g czekolady deserowej
•2 szklanki cukru
•4 duże jaja
•1 łyżeczka esencji waniliowej
•¾ ulubionych orzechów (posiekanych)

Przygotowanie:

1.Piekarnik rozgrzać do 180⁰C. Niedużą, prostokątną formę do pieczenia (ok. 32x22cm) wyłożyć folią aluminiową, by jej brzegi zwisały poza formę.
2.Mąkę, sól, proszek do pieczenia przesiać do miski.
3.Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i dodać cukier – wymieszać.
4.Do masy wbić jaja i ucierać chwilę.
5.Dodać suche składniki, esencję, orzechy – wyrobić i wlać ciasto do formy.
6.Piec 25-30min, aż wierzch zrobi się twardy i błyszczący (nie za długo). Wystudzić w formie. Przenieść z folią na deskę i pokroić na prostokąty/ kwadraty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz