18 listopada 2012

Pizza


Zapewne istnieje tyle przepisów na pizzę, ile kucharzy. Ja proponuję ciasto lekkie, puszyste, które rozwałkowane bardzo cienko da pyszną pizzę - jednocześnie nie twardą.
A rozwałkowane tylko odrobinę, będzie pulchną, ale delikatną propozycją, dla miłośników pizzy na grubym cieście.



Składniki:

• 2,5 szklanki mąki (przesianej)
• ¾ szklanki letniego mleka
• 1,5 łyżki drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżki oleju
• 1 jajko
• Szczypta soli


[Termos jako wałek sprawdza się idealnie.]


Przygotowanie:

1. Do mąki dodać drożdże, ciepłe mleko i resztę składników.
2. Wyrobić puszyste ciasto.
3. Rozwałkować ciasto do pożądanej grubości, ułożyć na blasze.
4. Udekorować wybranymi dodatkami.
5. Piec ok. 20 min w temp. 180⁰C.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. alaaaaaaaaa, czarujesz - Twoja stara koleżanka Ola S., która chyba już nawet nie wiesz, jak wygląda!!! :(

    OdpowiedzUsuń