3 marca 2013

Trufle czekoladowe.


Prosty, szybki i wykwintny deser dla każdego wielbiciela czekolady.

Składniki:
• 160ml śmietany 30%
• 250g gorzkiej czekolady (60% kakao)
• 55g masła
• Kakao – gorzkie lub słodkie do obtoczenia

Przygotowanie:
1.Śmietanę z masłem i kawałkami czekolady rozpuścić w małym garnku.
2.Zostawić do całkowitego ostygnięcia – w lodówce.
3.Zimną masę wymieszać i napełnić rękaw cukierniczy – ja poradziłam sobie z woreczkiem do zamrażania – i uformować odpowiedniej wielkości porcje.
4.Przygotowane porcje uformować (najlepiej zimnymi dłońmi) w kulki i obtoczyć w kakao.

Przechowywać w chłodnym miejscu (do dwóch tygodni).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz