15 października 2012

Mus czekoladowy.


Słodki, lekki, puszysty. Wszystko co najlepsze w deserze, w jednym pucharku. Prawdziwa uczta dla wielbiciela czekolady. Deser prosty, acz wykwintny.

Składniki:

• 200 g gorzkiej czekolady
• 4 jajka
• 400 ml schłodzonej śmietany 30%
• ½ szklanki cukru pudru
• ¼ szklanki mleka
• łyżeczka cukru wanilinowego
• szczypta soli
• opcjonalnie – łyżka alkoholu (amaretto, rum)

Dekoracja:

• żurawina / dowolne owoce
• wiórki czekoladowe / kawa rozpuszczalna / kakao
• bita śmietana

Przygotowanie:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko.
2. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym.
3. Do ostudzonej czekolady dodać utarte, puszyste żółtka. Dokładnie wymieszać.
4. Ubić śmietanę – można zrobić to ze śmietan fix’em. Odłożyć szklankę śmietany do dekoracji.
5. Do czekolady z żółtkami dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
6. Ubić białka ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać cukier. Miksować do uzyskania jednolitej, lśniącej konsystencji.
7. Do kremu czekoladowego dodawać stopniowo pianę, mieszając delikatnie (najlepiej w jednym kierunku).
8. Gotowy mus przełożyć do naczyń i włożyć do lodówki na min. 3 godziny, przykrywając go folią spożywczą.
9. Przed podaniem udekorować według upodobania.

Smacznego!





2 komentarze: