31 maja 2012

Waniliowo- truskawkowe babeczki.



Babeczki pachnące wanilią, udekorowane świeżymi, soczystymi truskawkami. Esencja lata! Niesamowicie słodkie. Skłonne do uciekania z foremek, jednakże smaczne, miękkie i efektowne. Bardzo szybkie w przygotowaniu.


Składniki :

•2 szklanki mąki
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
•½ łyżeczki sody oczyszczonej
•¾ kostki miękkiego masła
•szklanka cukru
•2 duże jajka
•½ szklanki mleka
•½ łyżeczki esencji waniliowej

Krem:

•¾ kostki miękkiego masła
•3-4 szklanki cukru pudru
•¼ szklanki mleka
•łyżeczka esencji waniliowej
•łyżka rozcieńczalnego soku (malinowego, wiśniowego, truskawkowego – ma on nadać różowe zabarwienie)
•(łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie)


Przygotowanie:

1.Rozgrzać piekarnik do 180° C.
2.Ubić mikserem masło, dodając cukru. Masa powinna być puszysta i nie zawierać kryształów cukru. Wbić jajka – cały czas ubijając mikserem masę. Dodawać na zmianę: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, esencję i mleko. Ubijać do momentu otrzymania gładkiej konsystencji.
3.Ciasto wyłożyć do foremek. Jednak nie należy wypełniać ich po brzegi, gdyż ciasto urośnie – dość znacznie jak sama się przekonałam. Piec ok. 25 min, do czasu aż nakłute widelcem nie będą się do niego przyklejać.
4.Pozostawić do wystygnięcia.

Krem:

1. Mikserem ubić masło z 4 szklankami cukru pudru, mlekiem, esencją na gładką masę. Wstawić do lodówki, do stężenia. ( Do kremu można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie, aby był o trwalszy.)
2.Po wystygnięciu babeczek można je fantazyjnie udekorować kremem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Cztery szklanki cukru pudru zdecydowanie było czuć :D

    OdpowiedzUsuń
  2. następnym razem krem zrobię lżejszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie chcesz przypadkiem spróbować zrobić dwóch ostatnich? :D
    http://i46.tinypic.com/2h708eh.jpg

    OdpowiedzUsuń