31 maja 2012
Waniliowo- truskawkowe babeczki.
Babeczki pachnące wanilią, udekorowane świeżymi, soczystymi truskawkami. Esencja lata! Niesamowicie słodkie. Skłonne do uciekania z foremek, jednakże smaczne, miękkie i efektowne. Bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki :
•2 szklanki mąki
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
•½ łyżeczki sody oczyszczonej
•¾ kostki miękkiego masła
•szklanka cukru
•2 duże jajka
•½ szklanki mleka
•½ łyżeczki esencji waniliowej
Krem:
•¾ kostki miękkiego masła
•3-4 szklanki cukru pudru
•¼ szklanki mleka
•łyżeczka esencji waniliowej
•łyżka rozcieńczalnego soku (malinowego, wiśniowego, truskawkowego – ma on nadać różowe zabarwienie)
•(łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie)
Przygotowanie:
1.Rozgrzać piekarnik do 180° C.
2.Ubić mikserem masło, dodając cukru. Masa powinna być puszysta i nie zawierać kryształów cukru. Wbić jajka – cały czas ubijając mikserem masę. Dodawać na zmianę: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, esencję i mleko. Ubijać do momentu otrzymania gładkiej konsystencji.
3.Ciasto wyłożyć do foremek. Jednak nie należy wypełniać ich po brzegi, gdyż ciasto urośnie – dość znacznie jak sama się przekonałam. Piec ok. 25 min, do czasu aż nakłute widelcem nie będą się do niego przyklejać.
4.Pozostawić do wystygnięcia.
Krem:
1. Mikserem ubić masło z 4 szklankami cukru pudru, mlekiem, esencją na gładką masę. Wstawić do lodówki, do stężenia. ( Do kremu można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie, aby był o trwalszy.)
2.Po wystygnięciu babeczek można je fantazyjnie udekorować kremem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cztery szklanki cukru pudru zdecydowanie było czuć :D
OdpowiedzUsuńnastępnym razem krem zrobię lżejszy ;)
OdpowiedzUsuńnie chcesz przypadkiem spróbować zrobić dwóch ostatnich? :D
OdpowiedzUsuńhttp://i46.tinypic.com/2h708eh.jpg