26 maja 2012

Czekoladowe babeczki.



Mocno czekoladowe babeczki to idealny dodatek do kawy czy herbaty. Pachnące bananami i aromatyczną czekoladą, skuszą każdego łasucha. Podczas dekoracji babeczek można dać upust swojej wyobraźni, która stanowi tutaj niemal jedyne ograniczenie – oprócz powierzchni wypieków. Świetnie nadają się na prezent. Na przykład na Dzień Matki.


Składniki na 12 babeczek:

• 3 dojrzałe banany
• pół szklanki oleju
• 2 jajka
• 100g cukru
• 225g mąki pszennej
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

Przygotowanie:

1.Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
2.W misce rozgniatamy banany – najlepiej mikserem lub blenderem.
3.W drugiej misce ubijamy białka, dodajemy olej i cukier.
4.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko razem przesiewamy.
5.Mąkę łączymy z masą. Mieszamy delikatnie łopatką lub na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników. Dodajemy masę bananową, mieszamy.
6.Ciasto wykładamy do foremek – muffiny / babeczki. Piec ok. 20 minut ( najlepiej sprawdzić, nakłuwając, czy ciasto nie lepi się do widelca).


Składniki na krem czekoladowy:

•250 ml śmietany kremówki
•250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki
•żelatyna spożywcza (2 -3 łyżeczki) rozpuszczona w gorącej wodzie

Przygotowanie kremu:

1.Śmietanę podgrzewamy w garnuszku, prawie do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę i dodajemy czekoladę, mieszając do jej rozpuszczenia.
2.W szklance z odrobiną ciepłej wody, rozpuszczamy żelatynę spożywczą i dodajemy do czekolady.
3.Odstawiamy w chłodne miejsce, aż krem przybierze odpowiednią do dekoracji konsystencję.
4.Babeczki z dekoracją należy przechowywać w lodówce.

Jeśli nie jesteście fanami bananów, można je zastąpić kawałkami czekolady. Należy jednak pamiętać, aby dodać również pół szklanki mleka do ciasta, żeby miało ono odpowiednią konsystencję.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz