4 stycznia 2012

Spaghetti carbonarra.


Tym razem nie na słodko, a obiadowo. Spaghetti. Jednak z nutą wirtuozerii.
Przedstawiam spaghetti carbonarrę, urzekające zielonym groszkiem, dużą ilością szynki i wyśmienitym śmietanowym smakiem.
Składniki:

• 1kg wędzonego, parzonego boczku – lub gotowanej szynki
• 25 pieczarek
• 1 cebula
• 1 puszka zielonego groszku
• ¼ kostki masła
• pół litra słodkiej śmietany 18%
• pęczek natki pietruszki
• 3-5 czubatych łyżek mąki
• sól, pieprz, vegeta, gałka muszkatołowa
• parmezan lub inny ser do posypania
• makaron

Przygotowanie:
1. Mięso i cebulę pokroić w drobne paski/ kostkę. Pieczarki w plasterki. Posiekać pietruszkę.
2. Podsmażyć boczek na złoty kolor, zdjąć z patelni. Do wytopionego tłuszczu dodać masło i podsmażyć pieczarki, kiedy się zarumienią dodać vegetę oraz posiekaną cebulę. Zanim cebula się zarumieni, dodać podsmażony boczek. Podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem.
3. Mąkę rozdrobnić ze śmietaną i dodać do duszonych składników – w razie potrzeby zagęścić lub rozcieńczyć. Całość gotować 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem – kiedy wybór mięsa padł na boczek, trzeba uważać na sól. Dodać dwie szczypty gałki muszkatołowej.
4. Do gotowego sosu dodać odsączony groszek i wymieszać.
5. Podawać z makaronem, posypanym serem i pietruszką.

Buon appetito!

2 komentarze:

  1. O NIE, TYLKO NIE MOJE ULUBIONE CARBONARA! ! ! ! ! ZA 16 DNI STUDNIÓWKA! ! !

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz jest już po, możesz jeść ! :D

    OdpowiedzUsuń