21 grudnia 2011

Spekulatius



Spekulatius

Tym razem świątecznie i po holendersku.
Spekulatius to korzenne ciastka, które pieczone są tradycyjnie w Holandii na Boże Narodzenie.
Są one bardzo trwałe – do 20 dni, trzymane w pojemniku z dostępem powietrza. Kolejną zaletą jest też ich ilość powstająca z jednej porcji ciasta – około 50 sztuk pysznych kruchych ciasteczek.
Podczas przedświątecznych wypieków udało mi się nawet współpracować ze wspaniałą pomocnicą Darią [jestem pod wrażeniem jej cierpliwości, ponieważ postanowiłam upiec podwójną porcję ciasteczek].


Składniki:

• 3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka cynamonu
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
• 1/8 łyżeczki soli
• 1 ¼ szklanki cukru
• 1 szklanka drobno zmielonych migdałów
• ½ szklanki grubo posiekanych migdałów
• 1/3 kostki pokrojonego masła
• 1 duże jajko
• ¼ szklanki mleka
• ½ łyżeczki esencji migdałowej
• migdały w płatkach do przybrania

Przygotowanie:

1. Przesiać mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon i sól do miski. Wsypać cukier oraz drobno zmielone i posiekane migdały. Dodać masło i rozdrobnić mikserem do konsystencji bułki tartej.
2. Ubić jajka z mlekiem i esencją migdałową. Wlać do suchych składników i wyrobić gładkie ciasto.
3. Przykryć ciasto czystą ściereczką i wstawić na pół godziny do lodówki.
4. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Nasmarować dwie blachy i posypać migdałami w płatkach.
5. Z ciasta uformować kulki, rozwałkować i wykrawać foremkami.
6. Piec 8-10 min, aż ciastka przyrumienią się lekko na brzegach. Przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia.


Wesołych, rodzinnych świąt oraz smacznego!

1 komentarz: