10 grudnia 2011

Ciasteczka kajmakowo-bezowe.


Ciasteczka kajmakowo-bezowe.

Lekkie. Miękkie. Słodkie. Pyszne. Niecodzienne.
Wszystkie te określenia świetnie odzwierciedlają charakter tych małych ciasteczek, które zapewne bardzo szybko znikną ze stołu, podane do kawy.

Składniki:

• ½ szklanki mąki
• łyżeczka cynamonu
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ kostki masła pokrojonego na kawałki
• 1 szklanka ciemnego brązowego cukru
• 1 duże jajko
• ½ łyżeczki esencji waniliowej

Beza:
• 1 duże białko
• szczypta soli
• 1 łyżka jasnego syropu kukurydzianego – ja użyłam miodu, który sprawdził się doskonale
• ½ szklanki cukru
• 1 szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie ciasta:

1. Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Wyłożyć kwadratową formę o boku 20 cm folią aluminiową, tak by jej brzegi zwisały z krawędzi formy.
2. Przesiać mąkę, cynamon i sól do miski.
3. Na małym ogniu podgrzewać masło z brązowym cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
4. Dodać jajko i esencję waniliową, ucierać.
5. Wsypać suche składniki i wyrobić ciasto – mikser sprawdzi się idealnie do tego zadania.
6. Przełożyć ciasto do formy.

Przygotowanie bezy:

1. Ubić mikserem białko z dodatkiem soli – niezbyt sztywno.
2. Stopniowo dodawać syrop kukurydziany / miód i cukier, ubijać aż piana stanie się sztywna.
3. Dodać ½ szklanki orzechów. Wymieszać.
4. Posmarować wcześniej wylane ciasto bezą i posypać resztą orzechów.
5. Piec 25-30 minut, aż ciasto przyrumieni się lekko
6. Przenieść wraz z folią na metalową kratkę.
7. Kiedy ostygnie, zdjąć z folii i pokroić na kawałki.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. oooo shita fucka, Alicja, robię nalot na Twój dom!!!

    OdpowiedzUsuń