1 listopada 2011

Ciasto czekoladowe.




Choć wypiek ten przyjmuje formę placka, jest czymś zdecydowanie bardziej wykwintnym. Puszysty biszkopt wspaniale komponuje się z masą czekoladową, którą według upodobania możemy udekorować wiórkami kokosowymi, płatkami czekolady, orzechami, a nawet posypką dekoracyjną. Jeden mały kawałek to zdecydowanie za mało…

Składniki:

Ciasto:

• 6 jajek
• 6 łyżek wody
• 1,5 szklanki cukru
• 1,5 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki ciemnego kakao


Masa czekoladowa:

• kostka margaryny
• 2 szklanki mleka
• 3 łyżki mąki
• 6 łyżek cukru
• 0,5 opakowania cukru wanilinowego
• 2 żółtka
• kieliszek wódki
• 1 mleczna czekolada
• 1 gorzka czekolada


Przygotowanie:

Ciasto:

1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Białka ubić z wodą na sztywną pianę. Dodać żółtka i miksować na najniższych obrotach.
3. Do powstałej masy dodawać stopniowo mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, cały czas mieszając.
4. Gotowe, puszyste ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną margaryną [można ją również wyłożyć pergaminem] i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piec 20-25min.

Masa czekoladowa:

1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Zagotować szklankę mleka. Do drugiej dodajemy cukier, mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać dokładnie, żeby nie powstały grudki. Powstałą mieszaninę wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Zagotować, aby powstała konsystencja budyniu. Odstawić do ostygnięcia.
3. Do przestudzonego budyniu dodać żółtka. Wymieszać dokładnie [ ja użyłam miksera].
4. Margarynę utrzeć dodając budyń. Potem dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wódkę.
5. Wstawiamy do lodówki, żeby masa trochę stężała. [Wierzch można udekorować według własnego pomysłu.]

Smacznego!

2 komentarze: