15 października 2011

Mus prawdziwie bananowy!

Puszysty i delikatny mus bananowy podbije podniebienie nawet najbardziej wymagającego łasucha. Dekoracja z ananasa i czekolady doda mu wykwintnego wyglądu i wzbogaci słodki smak o świetnie współgrające nuty.

Przy przygotowywaniu musu należy pamiętać o uważnym mieszaniu składników. Bowiem tylko subtelność nada mu prawdziwie królewską konsystencję. Należy również zachować kolejność przekładania składników!

Składniki:
• 4 dojrzałe banany
• 1 cytryna
• 2 torebki cukru wanilinowego [można tą ilość zredukować]
• 2 łyżki cukru
• 250ml śmietany 30%
• 2 łyżki białego rumu
• 2 jajka
• ananas do dekoracji
• czekolada do dekoracji [najlepiej gorzka]
• szczypta soli
• [ folia spożywcza]

Przygotowanie:
1. Obierz trzy banany i zmiksuj je dokładnie.
2. Dodaj torebkę cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru, rum i sok z połowy cytryny. Miksuj do całkowitego wymieszania składników.
3. Ubij śmietankę, dodając torebkę cukru wanilinowego.
4. Ubij sztywną pianę z białek, dodaj szczyptę soli. [Zadbaj o to, żeby do białek nie dostała się nawet odrobina żółtka – piana będzie bardziej puszysta.]
5. Do miski ze zmiksowanymi bananami [ nie odwrotnie!] dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
6. Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszaj.
7. Przełóż mus do miseczek. Nakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
8. Do dekoracji użyj czwartego banana. Pokrój go i polej sokiem z cytryny. Ananasy pokrój na kostki, a z czekolady zrób wiórki za pomocą noża.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz