18 września 2011

Czekoladowe jeżyki.

Czekoladowe jeżyki pochodzą z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka. Jest to przepis bardzo prosty, a zaspokajający podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza. Kolejnym atutem jeżyków jest szybkość ich przygotowania. Mi wystarczyło zaledwie piętnaście minut. Tyle też trzeba było, żeby całkowicie zniknęły.
Składniki:
• 100g margaryny
• 100g cukru pudru
• 4 łyżki miodu
• 4 łyżki ciemnego kakao
• 350g płatków kukurydzianych [najlepiej jest dodawać je według uznania, jednak tak, aby wszystkie się posklejały]
Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuszczamy miód, margarynę, kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy, chwilkę gotujemy i zestawiamy z ognia. Teraz wystarczy tylko dodać płatki kukurydziane i solidnie wymieszać.
Porcje jeżyków nakładamy łyżką [ dla ułatwienia dwoma] na pocięte kawałki pergaminu lub specjalne formy/ papierki do muffinek.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Proste w przygotowaniu i przepyszne :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krówki podjadałam... To ukradłam w całości :D

    OdpowiedzUsuń