29 sierpnia 2013

Babkowe babeczki.



Przepis na ciasto pochodzi z babcinego notesu. Pierwotnie ciasto pieczone w formie babki, jednak doskonale spisuje się jako muffiny. Nie jest suche ani mdłe. Ciasto zachowuje świeżość nawet do dwóch tygodni, wciąż będąc tak samo pysznym!

Składniki:
• 4 jajka
• szklanka mąki kartoflanej
• szklanka cukru
• 3 duże, płaskie łyżki mąki
• szklanka oleju
• 2 łyżeczki proszku o pieczenia
(łyżka lub dwie ciemnego kakao jeśli chcemy, żeby babka/muffiny były dwukolorowe. Wtedy po przygotowaniu ciasta należy odlać jego połowę i dodać kakao, wylać na blachę najpierw część jasnego, a potem ciemnego ciasta.)

Przygotowanie:
1. Ubić całe jajka mikserem. Powoli dodawać cukier.
2. Kiedy cukier rozpuści się, dodać kartoflankę, mąkę, olej i proszek do pieczenia - cały czas mieszając.
3. Piec w temp. 180⁰C przez ok. 25/30min (babkę 40min).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz