17 marca 2012

Gorrrąca czekolada z miodem.

Choć sezon na rozgrzewające napije powoli za nami, na wyśmienitą gorącą czekoladę można skusić się niezależnie od temperatury panującej za oknem. Nie bez powodu pitna czekolada nazywana jest przecież „Napojem Bogów”.

Składniki:
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej z dużą zawartością kakao)
• 2 – 3 szklanki mleka
• łyżka miodu
• szczypta cynamonu i chilli
• łyżka likieru amaretto (opcjonalnie :)
• łyżka ciemnego kakao
• cukier puder, śmietan-fix, śmietana kremówka – wcześniej ubita

Przygotowanie:
1. W łaźni wodnej rozpuścić czekoladę ze szklanką mleka – ilość kostek czekolady można modyfikować według upodobania, im więcej, tym gęstszy napój)
2. Stopniowo dodawać poszczególne składniki – najlepiej zacząć od miodu i likieru.
3. Pod koniec dodać pozostałe mleko – ilość według upodobania i liczby porcji (na dwie szklanki czekolady tyle samo szklanek mleka) i trzymać chwilę na małym ogniu, mieszając.
4. Rozlać czekoladę do szklanek i udekorować przygotowaną wcześniej bitą śmietaną, posypać kawą, kakao lub cynamonem.


Smacznego!

2 komentarze: